SORU
Selamun aleykum ve rahmetullah. Allah (azze ve celle) sizin ve tüm müslümanların yardımcısı olsun, kıymetli hocam boşanma davası açmak caiz midir bilgi verin lütfen, sadece resmi bağ kaldı onu nasıl hallederiz bilgi verin Allah razı olsun.
CEVAP
Ve aleykumusselam ve rahmetullah. Hamd Allah’a mahsustur.
Değerli kardeşim, sorundan anladığım kadar resmi nikâhlı eşine talak verdin ve iddeti de bitti ve artık senin nikâhın altında değildir. Ama resmi nikâhınız olduğu için beşeri kanunlara göre hala zevcendir.
Bu durumu sonlandırman için boşanma davası açman gerekecektir. Bu durumda bir müslümanın beşeri mahkemede boşanma davası açmasında bir beis yoktur. Hatta talak vermiş olduğu kadınla resmi nikâhı varsa resmi olarak boşanması zorunludur. Zira mal hakkı, miras hükümleri, çocukların velayeti gibi birçok konu doğrudan bununla alakalıdır. Evet! Biz bütün bu konularda sadece İslam şeriatına müracaat ederiz. Bunun için boşanmış olan Müslüman erkek ve kadın bütün bu konuları kendi aralarında veya anlaşamazlarsa ehil olan bir hocaya giderek İslam şeriatına göre halletme mecburiyetindedirler. Ama yine de resmi nikâhı kayıttan düşürmeleri gerekiyor. Düşürmedikleri takdirde yukarıda bahsettiğim bütün konularda bir surette sıkıntı yaşayacaklardır.
Bu manada, yani evliliği resmi kayıttan düşürmek için “boşanma davası” açmakta bir beis yoktur. Bu beşeri mahkemeye tahaküm olmak değildir. Bu hakikatinde resmi sicile geçmiş olan bir kaydı sicilden sildirmek için gerekli olan devlet kurumuna başvurmaktır. Ama karşı taraftan bazı hakları veya iddia edilen bazı hakları alabilmek için veya karşı tarafı cezalandırmak için veya buna benzer başka sebeplerden dolayı beşeri mahkemeye başvurmak tehaküm olur ve bu bahsin tafsilatı dâhilinde hüküm alır.
Beşeri mahkemelere tehaküm olma meselesini ayrı bir yazıda izah etmeye çalışmıştım. Muhtelif halleri ve hükümlerini oradan okuyabilirisin. Linki şudur: #58
Tarık Ebu Abdullah
Son Güncelleme: 1 yıl önce