SORU
Dul kadına yetim maaşı adı altında devlet tarafından maaş veriliyor. Yani dul kadın hem ölü eşinden maaş alırken hemde ölmüş babasından maaş alıyor ve devlet buna izin veriyor. Ancak babasından aldığı bu maaşta diğer çocukların hakkı var mıdır? Dinen hak hukuk sıkıntısı olurmu?
CEVAP
Hamd Allah’a mahsustur.
Soruyu doğru anladıysam söz konusu olan kadın vefat etmiş eşinden dolayı dul aylığı denilen bir aylık para alıyor. Ve bundan ayrı babasının vefatından ötürü yetim aylığı denilen emeklilik maaşını alıyor.
İslam şeriatına göre iki aylıkta ölülünün terekesindendir (miras malındandır) ve dolayısıyla İslam şeriatında beyan edilmiş şekilde hak sahiplerine verilmesi gerekir.
Buna göre eşinden gelen dul ve yetim aylığında kadının diğer kardeşleri hak sahibi değiller. Ama kendi babasından aldığı yetim aylığında kardeşleri de hak sahibi olurlar. Elbette her hak sahibi kendi hakkından feragat edebilir. Ama hukuken hak sahibidirler.
Hangi oranlarda hak sahibidirler? Veya hak sahibidirler mi? Bunun için ayrıntılı bilgi lazım gelir. Ancak şuna da tembihlemeyi ihmal etmeyelim. Miras hukukunun sıhhati için din beraberliği şarttır. İki ayrı dine mensup olan iki kişi birbirine varis olmaz. İmam el-Buhari (rahimehullah)’ın Usame bin Zeyd (radıyallahu anhu)’dan tahriç ettiği hadiste Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem) şöyle buyurmuştur:
لاَ يَرِثُ الْمُسْلِمُ الْكَافِرَ وَلاَ الْكَافِرُ الْمُسْلِمَ
“Müslüman kâfire varis olmaz. Ve kâfirde müslümana varis olmaz.”
Allahu A’lem.
Tarık Ebu Abdullah
Son Güncelleme: 1 yıl önce