14 Aralık 2023’te Yemenli Husiler, Maersk’e ait bir gemiyi insansız hava araçları ile vurduklarını duyurdu. Husiler saldırıya dair bir görüntü ya da kanıt sunmazken Maersk, firmaya ait bir gemiye saldırı girişiminin düzenlendiğini fakat herhangi bir hasar meydana gelmediğini ifade etti.
Maersk’in gemisine düzenlenen saldırı girişimini Amerika Birleşik Devletleri Merkez Kuvvetler Komutanlığı da doğruladı. Komutanlık, saldırıda can ve mal kaybı yaşanmadığını belirtti.
Yetkililerin açıklamaları, fotoğrafın 14 Aralık’ta meydana gelen saldırı girişimiyle ilgili olamayacağına dair şüpheleri arttırıyor.
Tersine görsel arama sonucu, fotoğrafın güncel olmadığını gösteriyor. Fotoğraf, 2018’de Maersk’e ait bir gemide çıkan yangın esnasında kaydedilmiş. Gemi, Umman açıklarında yol alırken çıkan yangında beş kişi hayatını kaybetmiş.
Delillerin çoğu yangın nedeniyle yok olduğu için yangının sebebi kesin olarak bilinmiyor. Ancak hazırlanan raporda yangının konteynerdeki zehirli dumanın sızması nedeniyle hızla büyümüş olabileceği üzerinde duruluyor. Singapur Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı raporda, yangının sebebine dair herhangi bir saldırı ihtimalinin bahsi geçmiyor.
2018’deki yangından farklı görüntülere ulaşmak mümkün. Görüntüler kıyaslandığında, güncel bir saldırıdan olduğu iddiasıyla paylaşılan gemi ile aynı olduğu görülüyor.
Saldırı girişimi ardından Maersk yaptığı açıklamada Kızıldeniz çevresindeki son güvenlik açıklarının Maersk ve diğer nakliyecilerin bölgeden uzaklaşmasına sebep olduğu hatırlatıldı. Şirket, yakında Kızıldeniz’deki nakliye faaliyetlerini yeniden başlatmaya hazırlandığını bildirdi.
14 Aralık 2023’te Husilerin Maersk’e ait bir gemiye saldırı girişiminde bulundukları doğru olsa da olayla ilgili olmayan görüntülerin ilişkilendirilmesi, mevcut hasarın olduğundan büyük sanılmasına yol açabilir.
Yemen’in batı kıyılarını kontrol eden Husilerin İsrail ve Gazze arasındaki savaşa dahil olma süreçleri 31 Ekim’de İsrail’e insansız hava araçları ve füzeler fırlatmaları ile başladı. Ardından Kızıldeniz’deki faaliyetlere yönelik tehditler başladı. Kızıldeniz, uluslararası deniz ticaretinin en önemli rotalarından biri.
Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, 14 Kasım 2023’te televizyonda yaptığı konuşmasında, Kızıldeniz’de İsrail gemilerini hedef alabileceklerini açıklamış, hemen ardından askeri sözcü Yahya Seri de İsrail bandrollü her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu. Son olarak Husiler, 9 Aralık’ta ise bayrağına bakmaksızın İsrail’e giden tüm gemileri hedef alacaklarını söyledi.
Husiler, Filistinlileri desteklemek için Kızıldeniz’deki gemileri hedef almaya devam ediyor. Bugüne kadar Husiler, Unity Explorer ve Number Nine adlı iki İsrail gemisine saldırılar düzenledi. Farklı menşeli gemiler de saldırıların hedefi oldu.
Kızıldeniz’de gemilerin uğradığı saldırılar, uluslararası ekonomide olası bir tedarik zinciri krizinin başlayacağına ilişkin endişeleri artırdı. Çünkü bölgedeki güvenliğin riskli olmasıyla birçok uluslararası taşımacılık firması, Kızıldeniz’deki operasyonlarını askıya aldıklarını duyurdu.
Husilerin saldırıları sonrası ABD öncülüğünde Kızıldeniz’deki ticareti korumak üzere çok uluslu bir operasyon başlatıldı.
Son Güncelleme: 9 ay önce