Gazze’de yakıt krizi sebebiyle hastaneler elektriksiz kaldı

2 ay önce

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi’nin loş koridorlarında, jeneratörleri çalışmayan doktorlar için cep telefonu fenerleri artık stetoskoplar kadar gerekli.

Kuşatma altındaki bölgede 10 ayı aşkın süredir devam eden savaşın ardından yaygınlaşan yakıt sıkıntısı, halen açık olan hastanelerdeki hizmetleri daha da kısıtlıyor.

Eymen Zekut, İsrail saldırıları ve tahliye emirleri nedeniyle Beyt Lahiye’da bulunan Kemal Advan’a ulaşmakta bile zorlandı. Hastaneye kabul edildikten sonra tedavisinin çoğunlukla karanlıkta yapılacağını öğrendi. Böbrek ağrısıyla mücadele eden Zekut, AFP’ye yaptığı açıklamada “Elektrik yoktu ve bu koşullarda beni nasıl tedavi edebileceklerini bilmiyorum.” dedi. Tedavi edilebildiği için şanslıydı.

Hasta kabulü durdu

Doktor Mahmud Ebu Amşe, hastaneye geldikten kısa bir süre sonra hastanenin “hasta kabulünü tamamen durdurduğunu” söyledi ve “uluslararası kuruluşların artık jeneratörler için gerekli yakıtı sağlamadığını” belirtti.

Ebu Amşe, yakıt sıkıntısının yakında ölümcül hale gelebileceğini söyledi.

“Kuvözlerdeki çocuklar kalp durması ve ölüm tehlikesiyle karşı karşıya, ayrıca yoğun bakım ünitesinde yedi vaka var ve yakıt sıkıntısı nedeniyle ölecekler.” dedi.

Gazze’de halen sadece 16 hastane faaliyet gösteriyor ve bu hastaneler kısmi olarak çalışabiliyor. Savaşın ilk günlerinde Gazze’nin tek elektrik santrali çalışmayı durdurdu ve İsrail elektrik arzını kesti. O zamandan bu yana yakıt ve diğer insani yardımlar İsrail kontrolündeki kontrol noktalarından geçerek Gazze’ye ulaşabiliyor. İsrail ise bu geçişleri büyük ölçüde engelliyor.

Kemal Advan’daki sağlık görevlileri acil durumlara müdahale etmek için zaman zaman güneş enerjisine başvurabiliyor. Ebu Amşe, “Ancak günün 24 saati elektrikli ekipmana ihtiyaç duyan hastalar için bu imkanlar kullanılamaz.” diyor.

Yakıt eksikliği ambulansların çalışmasını da zorlaştırıyor.

Gazze’nin kuzeyindeki El Avde Hastanesi’nin müdür vekili Muhammed Salha AFP’ye yaptığı açıklamada, hastanenin jeneratörlerini yeniden çalıştırmak için umutsuzca bir yakıt teslimatı beklediklerini ifade ettti.

“İki gün önce bazı servisleri kapattık ve operasyonları erteledik. Bu durum hasta ve yaralıları riske atıyor” diyen Salha, ozamandan beri hastanenin “asgari hizmeti” ancak “yakıt stoklarının bir kısmını bağışlayan” diğer hastaneler sayesinde verebildiğini kaydetti.

Son Güncelleme: 2 ay önce