Mescid Denilen Dernek ve Mekanlar Mescid midir?

SORU

Selamun aleykum hocam, daha önce sorum iletilmişmiydi bilmiyorum. O sebeple tekrar yazıyorum kusura bakmayın. Gelen hadislerden biliyoruz ki hayızlı kadın mescidlere girmekten men edilmiştir. Günümüz vakıasında ise mescid ve hayızlı kadının durumu bazı farklılıklar arz ediyor. Bugün ders yapmak için toplandığımız evler mescid kabul ettiğimiz dernekler bu hükmün altına giriyor mu? Bu durumda hayızlı kadın mescidlerimizde evlerimizde yaptığımız ders halkalarına katılamaz mı? Bu durumu dönemin şartlarına göre mi bakmamız lazım? Bayanlar arasında bu soru bana çok geliyor. Rabbim size mağfiret etsin.

CEVAP

Ve aleykumusselam ve rahmetullah.

بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على رسولنا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين

Hayızlı kadının mescide girmesi konusu bir önceki fetvada cevaplandırılmıştı: (bkz)

Âlimlerin, hayızlı kadın mescidde kalabilir mi diye tartıştığı, keza girildiğinde oturmadan önce tahiyyetu’l-mescid namazı kılmanın meşru olduğu, itikafın sahih olması için bir şart olan, alış verişin caiz olmadığı ve daha başka mescid hükümlerinin terettüp ettiği mescid:

“İçerisinde namaz kılınması için bütün müslümanlara sürekli olarak vakfedilmiş olup hiç kimsenin mülkiyetinde bulunmayan mekana” denilir.

Bir yerin mescid olması için orada Cuma veya cemaatle beş vakit namazların kılınıyor olması şart değildir.

Binaen aleyh, bir yere şer’an mescid denebilmesi için şu iki şartı bulundurması gerekmektedir:

1) Namaz kılınması amacıyla vakfedilmiş olmalı.

2) Devamlı olarak kesintisiz bir şekilde vakfedilmiş olmalı. Mâlikîlere göre ise vakıfta süreklilik şart değildir. Dolayısıyla onlara göre bir kimse sahip olduğu bir yeri belli bir süreliğine mescid olarak vakfetse orası mescid hükmü alır. Cumhura göre ise vakıfta süreklilik şart olup böyle yerler mescid hükmünde değildir.

Bugün mescid denilen, içerisinde İslami dersler/sohbetler yapılacağı veya Cuma namazları kılınacağı için müslümanların toplandığı dernek ve mekanlar bu iki şartı taşımadıkları için şer’an mescid hükmünde değildir. Dolayısıyla böyle yerlerde hayızlı kadının derslere katılması caizdir.

Ve’l-hamdu lillâhi Rabbi’l-âlemîn.

Ömer Faruk

Son Güncelleme: 1 yıl önce