SORU
Selamun aleykum hocam, öncelikle böyle site kurup Müslümanlara yardımcı olduğunuzdan dolayı Rabbim ecrinizi versin. Benim sorum akıllı telefonlarla ilgili olacaktı bu ”iphone” telefonun rehbere birini ekle bölümünde, “yeni kişi yarat yazıyor” yani her yeni birini eklediğim hep bu yazıyla karşı karşıya kalıyorum bu telefonu kullanmak caiz mi?
CEVAP
Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.
Değerli kardeşim öncelikle hassasiyetinden ötürü seni tebrik ederek başlamak istiyorum.
Sonra, yaratma fiili lügatte aslen imal etmek, düzene koymak ve icat etmek gibi manalara gelir. Bunun için sahih hadiste geldiği gibi ressamlara şöyle denilecektir: “Yarattıklarınıza hayat verin”, yani tasvir ettiklerinize hayat verin. Ve el-Beğavi rahimehullah tefsirinde şöyle der: “Yaratmak lügatte takdir etmektir. Mücahid şöyle demiştir: “Onlar imal eder ve Allah imal eder. Allah imal edenlerin en hayırlısıdır.” Ve şöyle denilir: Yaratıcı kişi, yani imal eden kişi.”
Bu manada telefon rehberine birini eklerken çıkan “kişi yarat” ibaresi söz konusu telefonu kullanmaya mani değildir inşaAllah.
Lakin Müslüman bu ve buna benzer şeran Allah (celle ve âlâ)’ya mahsus olan eylemleri Allah (celle ve âlâ)’dan başkası için kullanmaktan kesinlikle uzak durması lazımdır. Allame ibni Âşûr (rahimehullah) lügatte yaratmanın manası aslen icat etmek olduğunu ve beşerin icat etmesi var olan eşyayı belirli ölçülere göre düzene koymaktan ibaret olduğunu izah ettikten sonra şöyle der: “Yoktan var etme manasında olan icat etmeyi şeriat yaratmak olarak tahsis etmiştir. Çünkü yaratma lafzı arapçada Allah’ın sıfatı olan yoktan icat etmenin manasına delalette en yakın olan lafızdır. Bunun için İslam’ın dilinde yaratma lafzı mutlak olarak sadece Allah-u Teâlâ’ya tahsis edilmiştir. Allah (subhanehu ve teâlâ) şöyle buyuruyor: “Hiç yaratan yaratmayan gibi midir? Hiç düşünmez misiniz?” ve “Allah’tan başka yaratıcı mı var?” Yaratıcı ismi Allah-u Teâlâ’ya mahsustur ve Ondan başkasına ıtlak edilmez. Şayet bir kişi lügavi manasına binaen yaratma lafzını Allah’tan başkası için kullansa tekebbür olur. Bunu terk etmesi için onu uyarmak vacip olur.”
Allah-u Alem. Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd etmektir.
Tarık Ebu Abdullah
Son Güncelleme: 1 yıl önce