Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Afrika Boynuzu’ndaki rakipler Somali’deki Mogadilu yönetimi ve Etiyopya arasındaki gerilimi azaltmak amacıyla Pazartesi günü Ankara’da yeni bir dizi görüşmenin başlayacağını açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2 Eylül’de başlaması planlanan görüşmelerin öne çekildiği belirtilerek, görüşmelerin amacının Etiyopya’nın Somali’nin toprak egemenliğine zarar vermeden bu ülke üzerinden uluslararası sulara erişimini sağlamanın bir yolunu bulmak olduğu kaydedildi.
Eritre’nin 1991’de ayrılmasından bu yana Etiyopya, denize doğrudan erişimi olmayan dünyanın en kalabalık ülkesi konumunda.
Komşu ülkelerin dışişleri bakanları, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın arabuluculuğuyla 1 Temmuz’da Ankara’da ilk toplantısını gerçekleştirmişti.
Fidan 3 Ağustos’ta liderlerle görüşmek üzere Etiyopya’ya gitti. Bakanlık o tarihten bu yana Somali ile “en üst düzeyde” temaslarda bulunulduğunu söyledi.
Bakanlığın “iki ülkenin ihtiyaçları, endişeleri ve yaklaşımları” olarak adlandırdığı Pazartesi günkü görüşmelere kimin katılacağı henüz belli değildi.
Etiyopya, Somali’den tek taraflı olarak ayrılan Somaliland ile Ocak ayında bir anlaşma yapmıştı. Etiyopya denize erişim hakkı kazandı ancak bu, bölgenin bağımsızlığını tanıyarak komşusuyla yeni bir krize yol açtı.
Geçtiğimiz yüzyılda iki kez savaşmış olan iki ülke Mart ayında aralarındaki anlaşmazlığa bir çözüm bulma konusunda mutabık kalmışlardı.
Ancak “dolaylı müzakerelerin” o zamandan beri bir sonuç vermediğini söyleyen Türkiye Dışişleri Bakanlığı, “bölgede artan gerilimi” de kabul etti. Türkiye ara buluculuk çabaları için bölge ülkelerinden destek aldığını da söyledi.
Son Güncelleme: 1 ay önce