“Usame bin Ladin’in oğlu Hamza hayatta ve El Kaide’yi yönetiyor” 

3 hafta önce

İngiliz istihbarat kaynaklarına dayandırılan habere göre, 2019 yılında ABD’nin düzenlediği bir saldırıda öldürüldüğü ileri sürülen Hamza bin Ladin’in hayatta olduğu ileri sürüldü.

Usame bin Ladin’in oğlu olan Hamza bin Ladin’in halen El Kaide’nin operasyonlarının yürütülmesinde rol oynadığı iddia edildi.

Analistlere göre Hamza bin Ladin 2019 yılındaki ABD saldırısından sağ kurtuldu ve bir süre boyunca saklanarak kendisine yönelik takipten kurtuldu. Bu sürecin ardından Hamza’nın El Kaide’nin faaliyetlerini yönetmeye devam ettiğine ve kardeşi Abdullah’ın da gruba dahil olduğuna dair istihbarat raporları ortaya çıktı.

Hamza ve kardeşinin Afganistan ‘da 10 büyük El Kaide kampı kurdukları ve diğer cihat yanlısı gruplarla küresel bağlantılar geliştirdikleri öne sürüldü. Analizlere göre 34 yaşındaki Hamza bin Ladin zamanının çoğunu Celalabad’da geçiriyor.

Afganistan’ın doğusundaki Nangarhar vilayetinin merkezi olan Celalabad uzun yıllar boyunca Usame bin Ladin’e de ev sahipliği yapmıştı.

Bin Ladin, Tora Bora’daki merkezlerini bölgede konaklaması sırasında kurmuştu.

İngiliz basınının aktardığı istihbarat raporlarından birinde şu ifadeler yer alıyor:

“Hamza bin Ladin hayatta olmakla kalmıyor, aynı zamanda El Kaide’nin yeniden dirilişine aktif olarak katılıyor ve bu durum üst düzey Taliban liderleri tarafından da biliniyor. Bu liderler onunla ilişkisini sürdürüyor, düzenli toplantılar yapıyor, onun ve ailesinin güvenliğini sağlıyor. Bu durum El Kaide ile Taliban arasında Batılı hükümetlerin anlaması gereken derin bir bağın altını çiziyor. Hamza bin Ladin El Kaide’nin liderleri arasına yükseldi ve grup Irak Savaşı’ndan bu yana en güçlü dirilişine doğru ilerliyor.

Hamza’nın komutası altında El Kaide yeniden toparlanıyor ve Batılı hedeflere yönelik gelecek saldırılara hazırlanıyor. Hamza babasının mirasını devam ettirmek için güçlü bir kararlılıkla hareket ediyor ve bu da eylemlerine sembolik ve stratejik bir ağırlık katıyor. Üstelik Hamza’nın kardeşi Abdullah bin Ladin de bu yeniden canlanmada kritik bir rol oynuyor.”

Bir başka rapora göre kamplarda savaşçılar eğitiliyor ve Batılı hedeflere yönelik saldırılar planlanıyor. Batılı istihbaratlar, Afganistan’da 21 farklı cihat yanlısı grubun faaliyet gösterdiği görüşünde.

Hamza bin Ladin kimdir?

1989 (bazı kaynaklara göre 1986) yılında Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde doğan Hamza’nın çocukluk yıllarının önemli bir bölümü, babasının yanında Afganistan’da geçti.

Bu yıllarda Afganistan, Sovyetler Birliği’ni mağlup eden ancak kendi aralarında savaşa girişen mücahit gruplara şahitlik ediyordu.

Afganistan’daki yabancı savaşçılar bu yıllarda daha çok iç çatışmalardan uzak durarak kendi güçlerini organize etme yoluna girmişti.

Hamza bin Ladin, babasının ve El Kaide’nin Afganistan’daki faaliyet sürecinde ilk gençlik yıllarını geçirdi.

İlk eğitimini El Kaide’nin üst düzey isimlerinin yanında aldı.

Taliban dönemi ve sonrası

Taliban döneminde El Kaide’nin bazı videolarında görünen Hamza bin Ladin, ilk gençlik yıllarında da özellikle babası Usame bin Ladin ile birlikte yer aldı.

Taliban’ın devrilmesi ve İran dönemi

11 Eylül 2001 saldırılarının ardından ABD Afganistan’ı işgal etti. ABD’nin Afganistan’ı işgaliyle birlikte Taliban yönetimi düşerken, El Kaide öncülüğündeki yabancı savaşçıların Afganistan’dan geri çekildiği iki ülke vardı. Pakistan ve İran.

Hamza bin Ladin, El Kaide’nin bazı üst düzey liderleriyle birlikte İran’a gidenler arasındaydı.

Bunun ardından Hamza’nın İran’da ev hapsi hayatı başlayacaktı.

İran’da ev hapsi sırasında El Kaide liderleri ile ilişkilerine devam etti.

Ev hapsi yıllarında, yine İran’daki El Kaide liderlerinden Abdullah Ahmed Abdullah, diğer bir adıyla Ebu Muhammed el Mısri’nin kızıyla evlendi.

Düğününe dair görüntüler 2017 yılında ABD tarafından servis edildi.

İran’dan serbest bırakılması

2010 yılında İran’da, muhtemelen El Kaide ile İran arasındaki gizli bir esir takası sonucu serbest bırakılan Hamza, buradan tekrar, El Kaide’nin Afganistan-Pakistan arasındaki kabile bölgesinde bulunan merkez yapılanmasına gitti.

Babası Usame bin Ladin’in Pakistan’da ABD baskınında öldürüldüğü dönemde, Hamza da bölgede bulunuyordu.

Usame bin Ladin’in ölümü

2 Mayıs 2011 tarihinde El Kaide’nin kurucu lideri Usame bin Ladin, Pakistan’ın Abbotabad şehrindeki yerleşkesine düzenlenen ABD baskınında öldürüldü.

Baskın düzenlendiği sırada ABD, Hamza hariç Bin Ladin ailesinden aradıkları herkesin izine ulaştı.

Ancak Hamza bin Ladin Abbotabad’daki yerleşkede ve aranılan diğer bölgelerde bulunamadı.

Usame bin Ladin’in uzun süredir Hamza’yı El Kaide’nin gelecek dönemi için hazırladığı, bu sebeple onu, bir baskın ihtimaline karşın, kendi yerleşkesinden başka bir bölgede tuttuğu öne sürüldü.

Hamza bin Ladin’in yükselişi

Hamza için Batılı analistlerin, çocukluk yıllarından itibaren kullandığı “küresel cihadın veliaht prensi” ifadesi, 2015 yılını takiben daha sık duyulmaya başlandı.

2015 yılının ortalarında Hamza bin Ladin’in, babasının ölümünün ardından ilk ses kaydı yayınlandı.

2015’i takip eden iki yıl içerisinde Hamza çok sayıda ses kaydında genel konulardan bahsetti, cihat yanlılarını Batı’da saldırılar düzenlemeye çağırdı. Suriye için de birlik çağrılarında bulundu.

El Kaide’ye biat

Kısa bir süre sonra Eymen ez Zevahiri, Hamza’nın resmi olarak El Kaide’ye biat ettiğini açıkladı.

5 Ocak 2017 tarihinde Hamza, ABD tarafından resmi olarak terör listesine eklendi.

Yayınlanan ses kayıtlarında, küresel cihat ideolojisinin önemli noktalarına değindi. Küresel bir savaş, ABD, Rusya, İsrail, İngiltere gibi güçlere karşı mücadele edilmesi çağrısında bulundu.

Temmuz 2017’de yayınlanan bir ses kaydında, Suudi Arabistan kurucusu Kral Abdulaziz el Suud’u bir ‘İngiliz ajanı’ olarak nitelerken, Suud hanedanını Osmanlı’ya ihanet etmek ve Müslümanların topraklarının işgal edilmesinin önünü açmakla suçladı.

Hamza, babası Usame’den “Osmanlı’dan sonra cihat ruhunu tekrar dirilten bir lider” olarak bahsetti.

Suudi hanedanını devirme çağrısı

Zamanla Suudi Arabistan’a karşı tutumu daha da sertleşti. Aynı yılın Aralık ayında, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararının ardından, Suudi Arabistan’ın Kudüs davasına ihanet ettiğini, Batı ile ittifaka girdiğini dile getirdi ve Suudi hanedanını devirme çağrısı yaptı. Bu çağrılar yayınlanan diğer kayıtlarda da devam etti.

Ölümüne dair iddialar

Oğul bin Ladin’in öldürüldüğüne dair iddialar ilk olarak 2018 yılının sonlarında ortaya atıldı.

2015 yılından itibaren düzenli ve aktif şekilde ses kayıtları yayınlayan Hamza bin Ladin, 2018 yılının Mart ayından itibaren sessizliğe büründü.

Bu sessizliğin, Hamza bin Ladin’in öldürüldüğüne delalet ettiği öne sürüldü.

2019 yılının Şubat ayında ABD, Hamza’nın başına ödül koyarken, kısa bir süre sonra da Suudi Arabistan Hamza bin Ladin’i vatandaşlıktan çıkardı.

31 Temmuz 2019’da ABD merkezli NBC News tarafından akşam saatlerinde servis edilen haberde El Kaide’nin “gelecekteki potansiyel lideri” olarak gösterilen oğul Bin Ladin’in öldürüldüğü iddia edildi.

Üç ABD’li yetkiliden Hamza bin Ladin’in öldürüldüğüne dair bilgi aldığı iddia edilen haber kısa sürede yayılsa da doğrulanmadı.

22 Ağustos’ta ABD Savunma Bakanı Mark Esper yaptığı açıklamada “Aldığım bilgiye göre Hamza bin Ladin öldürüldü” ifadelerini kullandı.

Detay veremeyeceği belirten Esper, “Emin olmasaydım sizinle bu bilgiyi paylaşmazdım” dedi.

Beyaz Saray doğruladı

Hamza’nın öldürüldüğüne dair son açıklama ise Beyaz Saray’dan yapıldı.

14 Eylül’de yapılan açıklamada, Hamza bin Ladin’in Afganistan-Pakistan bölgesinde düzenlenen bir saldırıda öldürüldüğü belirtildi.

Kabil hükümetine yakınlığıyla bilinen Afgan gazeteciler, Hamza’nın Afganistan’ın güneyindeki Gazni ilinin Giru ilçesinde öldürüldüğünü öne sürdü.

Ancak ABD, Hamza bin Ladin’in öldürüldüğü iddiasına dair görsel bir delil sunmadı.

El Kaide tarafından da Hamza’nın öldürüldüğüne dair bir açıklama yapılmadı.

Hamza’nın öldürülmüş olduğuna dair iddialar günden güne güç kazansa da halen örgüt tarafından doğrulanmış değil.

Kaynak: Mepa News

Son Güncelleme: 3 hafta önce