BM destekli bir kuruluş Perşembe günü yayınladığı raporda, Gazze’nin 2.2 milyonu aşkın nüfusunun tamamının açlık kriziyle karşı karşıya olduğunu ve İsrail’in bölgeye yönelik kara harekatı ve bombardımanı devam ederken kıtlık riskinin her geçen gün arttığını belirtti.
Bu, küresel açlık durumunu izleyen ve Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) olarak bilinen çok ortaklı kuruluş tarafından şimdiye kadar rapor edilen en yüksek gıda güvensizliği seviyesiyle karşı karşıya olan insan oranıdır.
Dünya Gıda Programı Baş Ekonomisti Arif Hüseyin yaptığı açıklamada “Bunlar sadece rakamlardan ibaret değil. Bu endişe verici istatistiklerin arkasında çocuklar, kadınlar ve erkekler var” dedi ve ekledi: “Bu krizin karmaşıklığı, büyüklüğü ve ortaya çıkış hızı daha önce görülmemiş boyutlarda.”
IPC raporuna göre Gazze nüfusunun yaklaşık yüzde 50’si kıtlık ile karşı karşıyayken, yarım milyondan fazla Filistinli -nüfusun yaklaşık yüzde 26’sı- gıda kaynaklarını tüketmiş durumda ve bir felaket durumuyla karşı karşıya.
Raporda, “Neredeyse tüm haneler her gün öğün atlıyor” denildi.
Raporda, “yoğun çatışmaların ve kısıtlı insani yardım erişiminin devam etmesi ya da daha da kötüleşmesi” halinde önümüzdeki altı ay içinde kıtlık yaşanma riski bulunduğu uyarısında bulunuldu.
Yine raporda, çatışmalar ve İsrail’in belirli bölgeler üzerindeki kontrolü nedeniyle yardım kuruluşlarının büyük ölçüde erişemediği kuzey Gazze’deki koşulların çok daha vahim olduğu kaydedildi.
IPC, “Gazze’deki durum tüm kesimler için açıkça bir felakettir ve çok acil bir siyasi müdahale ile birlikte çok yönlü ve stratejik olarak dengeli bir insani yardım müdahalesi gerektirmektedir” dedi.
Son Güncelleme: 10 ay önce