İslam alemi Kurban Bayramını kutlarken Filistinliler yasta

3 ay önce

Gazze Şeridi ve işgal altındaki Batı Şeria’daki Filistinliler, İsrail ordusunun savaşın başlamasının üzerinden sekiz aydan fazla bir süre geçmesine rağmen ölümcül saldırılarını sürdürmesi nedeniyle buruk bir Kurban Bayramı geçiriyor.

Bugüne kadar 37.000’den fazla Filistinlinin katledildiği kuşatma altındaki Gazze’de insanlar Pazar günü namaz kılmak için mahallelerinin enkazı arasında toplandı.

Bu sırada İsrail ordusu, en güneydeki şehre yönelik kara saldırısında ilerlerken Refah’ın batı bölgelerine agresif bir şekilde saldırıyor ve Gazze’nin merkezindeki bölgeleri vuruyor.

Gazze’nin orta kesimindeki Deyr el Belah’tan bildiren Al Jazeera’den Hani Mahmud, “Bu saldırılar insanları daha fazla yerinden edilmeye itti. Şeridin kuzey kesiminde insanlar sadece öngörülemeyen bombalar ve evlerine yapılan saldırılarla değil… aynı zamanda susuzluk ve açlığın yayılmasıyla da mücadele ediyor” dedi.

“Tüm bunlar bayramın ilk gününde yaşanıyor ve birçoğu yas tutan yüz binlerce yerinden edilmiş Filistinli aileye tanık oluyoruz.”

Al Jazeera’den Tarık Ebu Azzum da Deyr el Belah’tan bildiriyor ve Filistinlilerin bir umuda tutunmaya çalıştığını söylüyor.

“Filistinliler, İsrail’in devam eden saldırganlığına rağmen, küçük çocukları mutlu etmek için ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar, çünkü birçoğu bugün uyanacak ve bayramı ebeveynleri olmadan kutlayacak.”

Gazze’deki Hükümet Medya Ofisi Cumartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, İsrail’in tüm geçiş noktalarından bölgeye kurbanlık hayvan girişini engellediğini ve Filistinlilerin Kurban Bayramı kapsamında kurban kesme ritüellerini yerine getirmelerine izin vermediğini söyledi.

İsrail ordusu Pazar günü, Kerem Ebu Salem (Kerem Şalom) sınır kapısından Gazze’ye daha fazla yardım girmesini sağlamak amacıyla, bir sonraki duyuruya kadar her gün sabah 8’den akşam 7’ye kadar belirli bir güzergâhta askeri faaliyetlere “yerel, taktiksel bir ara” verdiğini duyurdu.

Bununla birlikte, askerlerinin yerleşim bölgesinin güney kesiminde savaşmaya devam edeceğini ve “çatışmaların durdurulmayacağını” vurguladı.

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir tarafından “hayal ürünü” olarak nitelendirilen bu duraklama, özellikle de Cumartesi günü 10 İsrail askerinin öldürülmesiyle Ocak ayından bu yana İsrail için savaşın en ölümcül gününe işaret ettiği için eleştirildi.

Mescid-i Aksa’ya yönelik kısıtlamalar

Kudüs’te İsrail güçleri Kurban Bayramını Mescid-i Aksa’da kutlamaya çalışan Filistinlilere bir kez daha müdahale etti. İşgal güçleri girişlere sıkı kısıtlamalar getirdi ve ibadet edenlere saldırdı.

Wafa haber ajansı, yaklaşık 40.000 kişinin cami içindeki namazlara katılmayı başardığını, ancak birçoğunun girişe izin verilmemesi üzerine cami kapılarının dışında namaz kılmak zorunda kaldığını bildirdi.

Haberde ayrıca İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria’da Ramallah’ın çeşitli bölgelerinde Filistinlilerin hareketlerini engellediği, kontrol noktaları kurduğu ve araçları durmaya zorladığı bildirildi.

Lübnan’da bulunan iki üst düzey Birleşmiş Milletler yetkilisi, İsrail ordusu ve Hizbullah’ın Gazze savaşının başlamasının ardından patlak veren sınır çatışmalarında saldırılarını önemli ölçüde arttırması nedeniyle daha geniş bir savaşa yol açabilecek “çok ciddi” bir yanlış hesap tehlikesi konusunda uyarıda bulundu.

Yetkililer yaptıkları ortak açıklamada “Lübnan’da ve dünyanın dört bir yanında halklar Kurban Bayramını kutlarken, BM ailesi Mavi Hat üzerindeki tüm taraflara silahlarını bırakmaları ve barış yolunda ilerlemeleri çağrısını yineler” dedi.

Son Güncelleme: 3 ay önce