ABD askerleri yeniden Kerkük’e konuşlandı !

Bu, ABD’nin Kerkük’ün merkezine 16 kilometre mesafede bulunan üsten kuvvetlerini çektiği 2020’den bu yana yapılan ilk konuşlandırma.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir Kürt kaynağın yaptığı açıklamaya göre, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyona bağlı silahlı bir birlik Kerkük’teki K-1 askeri üssüne konuşlandırıldı.

Bu, ABD’nin Kerkük’ün merkezine 16 kilometre mesafede bulunan üsteki güçlerini çektiği 2020 yılından bu yana gerçekleşen ilk konuşlanma.

Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynak, “Yaklaşık 40 asker ve 10 ila 15 ABD zırhlı aracından oluşan güç Erbil’den gönderildi ve K-1 askeri üssünde konuşlandırıldı” dedi.

ABD öncülüğündeki koalisyon konuşlanma ile ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Konuşlandırmanın tam amacı belirsizliğini korurken, kaynak bunun muhtemelen Bağdat yönetimi ile Erbil’deki Kürt Bölgesel Yönetimi (KBY) arasındaki tartışmalı vilayette “artan IŞİD faaliyetlerine karşı koruyucu bir önlem” olduğunu öne sürdü.

Yine isminin gizli kalması kaydıyla konuşan bir başka kaynak ise IŞİD’in son dönemde Diyala vilayeti ve çevresinde yeniden harekete geçtiğini belirtti.

K-1 üssü 2017’den beri koalisyon güçlerine ev sahipliği yapıyor ve yakınlardaki dağlık bölgelerde IŞİD’e karşı operasyonlar için bir hareket noktası olarak kullanılıyordu. Kerkük’ün güneyi ve komşu Diyala, Selahaddin ve Ninova vilayetlerinin kuzeyindeki bölgeler IŞİD’in faaliyet alanı olmaya devam ediyor.

Bağdat yönetimi ile özerk Kürt bölgesi arasındaki ihtilaflı bölgelerin IŞİD mensuplarının lehine olan güvenlik boşlukları ortaya çıkardığı belirtildi.

Koalisyonun varlığı zaman zaman iki rakip otorite arasında arabulucu görevi de üstlendi.

Yakın zamanda Bağdat yönetimi ve KBY bu boşlukları birlikte korumak için ortak operasyon odaları kurma konusunda anlaştı. Kaynakların yerel medyaya verdiği bilgiye göre koalisyon güçleri bu ortak operasyon odalarına da iştirak edecek.

Konuşlandırmanın bir diğer olası amacı da Kerkük’e yeni bir vali seçme çabaları sırasında vilayetteki çekişmeli ortama ABD çıkarına olacak şekilde yön vermek olabilir.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya el Sudani, yönetim paylaşımı konusunda aylardır süren siyasi anlaşmazlıkların ardından Arap, Kürt ve Türkmen topluluklarına yeni bir vali ve Kerkük İl Meclisi başkanı seçilmesi konusunda uzlaşmaya varmaları için 11 Ağustos’a kadar süre tanımıştı.

Kerkük’ten konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak yaptığı açıklamada üç ana paydaş arasında makamların dağıtılması konusunda henüz bir anlaşma olmadığını söyledi.

Kaynak, Kerkük’teki durumun kritik olduğunu ve vali vekili Rakan Said el Cuburi’nin Kerkük İl Meclisi üyesi olarak yemin etmesinin ardından kimsenin resmi belgeleri imzalayamaması nedeniyle idari bir boşluk yaşandığını da sözlerine ekledi.

Buna ek olarak Irak kısa bir süre önce British Petroleum (BP) ile Kerkük’teki petrol sahalarının geliştirilmesine yönelik bir mutabakat zaptı imzalayarak bölgedeki yatırım ve üretimi artırmayı hedefledi.

Başbakan El Sudani tarafından denetlenen ve 1 Ağustos 2024 tarihinde imzalanan anlaşma Baba, Avana, Bay Hassan, Jambur ve Khabaz gibi önemli petrol sahalarının iyileştirilmesi ve geliştirilmesini içeriyor.

Koalisyon güçlerinin görevleri arasında BP’nin vilayetteki operasyonlarını korumak da olabilir.

ABD öncülüğündeki koalisyon, Aralık 2019’da bir Amerikan askerinin ölümüne yol açan roket saldırısının ardından Mart 2020’nin sonlarında K-1 üssünden çekilmiş ve bu durum ABD ile İran destekli Iraklı milis gruplar arasında bir dizi karşılıklı saldırıya yol açmıştı.

Bu saldırılar 3 Ocak 2020’de üst düzey İranlı general Kasım Süleymani ve üst düzey Iraklı milis lideri Ebu Mehdi el Mühendis’in ABD tarafından öldürülmesiyle sonuçlanmıştı.

Son Güncelleme: 3 ay önce