BM: İsrailli bakanın ‘Gazze’nin aç bırakılması’ söylemi karşısında şok olduk 

2 ay önce

BM İnsan Hakları Şefi Volker Turk’ün sözcüsü Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail Maliye Bakanı’nın rehineleri kurtarmak için Gazze halkını aç bırakmanın “haklı” olabileceği yönündeki sözlerinin “şok ve dehşet verici” olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Jeremy Laurence düzenlediği basın toplantısında “masum sivillere karşı nefreti körükleyen bu sözleri en güçlü şekilde kınıyoruz” dedi.

İsrail’in radikal Yahudi Maliye Bakanı Bezalel Smotrich bu hafta başında bir konferansta yaptığı konuşmayla tartışmaları alevlendirmişti:

“Dünyada hiç kimse, rehineleri kurtarmak için haklı ve ahlaki olsa bile, iki milyon insanı aç bırakmamıza izin vermez.

İnsani yardım getiriyoruz çünkü başka seçeneğimiz yok. Bu savaşı yürütmek için uluslararası meşruiyet gerektiren bir durumdayız”

Türk’ün sözcüsü gazetecilere yaptığı açıklamada “sivillerin bir savaş biçimi olarak aç bırakılmasının bir savaş suçu olduğunu” söyledi.

Sözcü, “Bu doğrudan ve aleni açıklama diğer vahşet suçlarını teşvik etme riski taşımaktadır. Özellikle kamu görevlileri tarafından yapılan bu tür açıklamalar derhal durdurulmalı, soruşturulmalı ve suç teşkil ettiği tespit edilirse kovuşturulmalı ve cezalandırılmalıdır.” dedi.

Gazze’deki savaşın patlak vermesinden bu yana, kuşatma altındaki Filistin topraklarındaki insani durum, 2.4 milyonluk nüfusun neredeyse tamamının yerinden edilmesi ve gıda sıkıntısı çekmesi nedeniyle korkunç bir hal almaya devam ediyor.

Bölgedeki Sağlık Bakanlığı’na göre İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısı da en az 39.699 kişinin ölümüne neden oldu.

Son Güncelleme: 2 ay önce