Kiev: Binlerce Ukrayna askeri Rus topraklarında

2 ay önce

Saldırı altıncı gününe girerken üst düzey bir Ukraynalı yetkili AFP’ye yaptığı açıklamada, binlerce Ukrayna askerinin Rusya’nın zayıflığını ortaya koyarak istikrarı bozmayı amaçlayan bir saldırıya katıldığını söyledi.

“Saldırı halindeyiz. Amaç düşmanın mevzilerini zorlamak, azami kayıp verdirmek ve kendi sınırlarını koruyamayan Rusya’daki durumu istikrarsızlaştırmak,” dedi.

Rus ordusu, Salı günü başlayan ve Kremlin’i hazırlıksız yakaladığı anlaşılan sınır ötesi saldırıda yaklaşık 1.000 Ukrayna askerinin konuşlandırıldığını ve Ukrayna güçlerinin Rus savunma hatlarına girmesine “izin verdiğini” söylemişti.

Ukraynalı yetkili, 1.000 rakamının doğru olup olmadığı sorusu üzerine şunları söyledi: “Çok daha fazla… Binlerce.”

Günlerce süren resmi sessizliğin ardından Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Cumartesi günü yaptığı gece konuşmasında ilk kez saldırıyı kabul etti ve Kiev’in savaşı “saldırganın topraklarına doğru ittiğini” söyledi.

Rusya Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etti ve amansız bir saldırı başlatarak doğu ve güney Ukrayna’nın büyük bölümünü işgal etti ve Ukrayna şehirlerini her gün füze ve insansız hava aracı saldırılarına maruz bıraktı.

2022’de geniş bölgeleri yeniden ele geçiren Ukrayna kuvvetleri büyük ölçüde geri planda kaldı ve insan gücü ve silah tedariki konusunda giderek daha fazla zorlanıyor.

Ancak Ukrayna birlikleri Salı günü sınırı geçerek Kiev’in çatışmalarda şimdiye kadar gerçekleştirdiği en büyük ve en başarılı taarruzu başlattı.

Ukrayna birlikleri sınırı geçerek kilometrelerce ilerledi ve Rus ordusunu yedek kuvvet ve ekstra teçhizat takviyesi yapmaya zorladı.

Rusya on binlerce sivili bölgeden tahliye ederken Ukrayna da sınırın karşısındaki Sumy bölgesinden binlerce kişiyi tahliye etti.

Ukrayna’ya moral desteği

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda haftalar süren ilerleyişinin ardından Cumartesi günü geç saatlerde konuşan Ukraynalı yetkili, operasyonun “moralimizi, Ukrayna ordusunun, devletinin ve toplumunun moralini büyük ölçüde yükselttiğini” söyledi.

Yetkili, “Bu operasyon saldırıya geçebileceğimizi, ilerleyebileceğimizi gösterdi” diye konuştu ve ekledi:

“Görünen o ki Rusların koordinasyon ve eyleme hazırlık konusunda sorunları var”

Ancak söz konusu saldırının şu ana kadar doğudaki çatışmalar üzerinde çok az etkisi olduğunu söyledi.

“Durum temelde değişmedi. Doğudaki baskıları devam ediyor, birliklerini bölgeden geri çekmiyorlar” dedi ve sadece “Rus saldırılarının yoğunluğu biraz azaldı” diye ekledi.

Yetkili, Ukrayna birliklerinin Rus topraklarındayken uluslararası insancıl hukuka saygı göstereceğini ve şu anda ellerinde tuttukları bölgeleri ilhak etme planları olmadığını söyledi.

“İlhak düşüncesi yok… Uluslararası hukuka sıkı sıkıya bağlı olarak hareket ediyoruz” diyen yetkili, Rus birliklerinin işgal altındaki topraklarda gerçekleştirdiği iddia edilen ihlallerle söz konusu durumu karşılaştırdı.

Sınıra yakın Kursk nükleer santralini ele geçirmenin bir hedef olup olmadığı sorulduğunda ise şunları söyledi “Kursk operasyonunun nasıl gelişeceğini göreceğiz. Nükleer güvenlik için kesinlikle sorun yaratmayacağız.
Bunu garanti edebiliriz” dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı her iki tarafı da “ciddi radyolojik sonuçlar doğurabilecek bir nükleer kazadan kaçınmak için azami itidal göstermeye” çağırdı.

Batılı ortaklar ‘dolaylı’ olarak işin içinde

Beyaz Saray Çarşamba günü yaptığı açıklamada saldırının “hedefleri” hakkında daha fazla bilgi edinmek için Ukrayna ile temasa geçtiğini söyledi.

Başkan Joe Biden Mayıs ayında Kiev’in, Moskova’nın Harkiv bölgesine yönelik saldırısını püskürtmek için Rusya sınırının hemen ötesindeki hedeflere karşı Amerikan destekli silahlar kullanmasına izin vermişti.

Ancak Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Rusya içinde daha geniş çaplı saldırıları ya da saldırıları engelleyen ABD politikası konusunda “hiçbir şeyin değişmediğini” söyledi.

Yetkili, Batılı ortakların Ukrayna’nın saldırısı konusunda bilgi sahibi olup olmadıkları sorusuna ise bunun “doğru olmadığı” yanıtını verdi.

Yetkili, “Batı silahlarının ne kadar aktif kullanıldığına bakılırsa, Batılı ortaklarımız planlamada dolaylı olarak rol oynadılar” dedi.

Yetkili, Rusya’nın “sonunda” Ukrayna güçlerini Kursk’ta durdurmayı başaracağını ve Ukrayna’daki “karar alma merkezleri” de dahil olmak üzere geniş çaplı bir füze saldırısıyla misilleme yapacağını tahmin ettiğini söyledi.

Kursk’un hemen karşısındaki Ukrayna’nın Sumy bölgesi daha şimdiden yoğun bombardımana tutuldu.

Acil servisler, Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında gece düzenlenen bir füze saldırısında bir adamın ve dört yaşındaki oğlunun öldüğünü söyledi.

Son Güncelleme: 2 ay önce