“Elon Musk, gezegenin en tehlikeli adamlarından biri”

2 ay önce

İskoçya’nın eski başbakanı Hamza Yusuf, Elon Musk’ı “gezegenin en tehlikeli adamlarından biri” olarak nitelendirerek, teknoloji milyarderinin X platformunu aşırı sağ ideolojileri yaymak ve şiddeti “kışkırtma” amacıyla kullandığını söyledi.

Musk ile sözlü atışmalara giren Yusuf, İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın İngiltere genelinde yaşanan son isyanların ardından sosyal medya platformlarını düzenlemesi gerektiğini söyledi. Yusuf; 

“Musk, hissedarları dışında kimseye karşı sorumlu değil. Demokratik süreç veya seçimler yoluyla sorumlu değil. Yine de milyarlarını, servetini, aşırı sağla işbirliği yapmaya çalışmak, Birleşik Krallık sokaklarında gördüğümüz korkunç şiddeti ve kargaşayı kışkırtmak için kullanıyor.” diye anlattı.

Bu ayın başlarında, Southport’ta Taylor Swift temalı bir dans dersinde üç çocuğun öldürüldüğü toplu bıçaklama olayının failinin ırkı ve dini hakkında internette yayılan yanlış bilginin ardından şiddet İngiltere’ye yayıldı.

Son 10 yılın en büyüğü olan isyanlarda, Londra, Manchester ve Liverpool gibi şehirlerde maskeli adamlar sokaklara döküldü, binalar ve araçlar ateşe verildi, dükkanlar yağmalandı.

“Musk bir aptal değil. Ne yaptığını biliyor… Ne yaptığının sonuçlarını biliyor ve yapmaya devam edecek çünkü dediğim gibi, kimseye karşı sorumlu değil. Ve bence, Elon Musk’ı gezegendeki en tehlikeli adamlardan biri yapan şey bu.” şeklinde konuştu.  Yusuf, başbakanlık görevini üstlenen ilk Müslüman İskoç.

“Bu yüzden Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer, sadece X’in değil, X’in de dahil olduğu sosyal medya platformlarının çok daha iyi denetlenmesini sağlamalı.” dedi.

“Aksi takdirde her olayda X’in sahibinin de yaydığı yanlış bilgi ve dezenformasyon orman yangını gibi yayılacak” diye ekledi.

‘Çok, çok ırkçı’

Çok sayıda tutuklamaya yol açan ve İngiltere’deki Müslüman toplumunu gerginleştiren şiddet, Starmer’ın başbakanlığı için önemli bir zorluk teşkil ediyor.

Ayrıca, İngiliz siyasetinde göçmen karşıtı unsurların seçimlerde belli bir başarı elde ettiği bir dönemde, futbol holiganlığıyla bağlantılı aşırı sağcı kışkırtıcılara da ışık tuttu.

Kınamaların çoğu, kendisini ifade özgürlüğünün öncüsü olarak tanımlayan Musk gibi kişilere yönelikti.

Musk, son haftalarda, ırkçı ve “pislik” olmakla suçladığı Yusuf da dahil olmak üzere çevrimiçi rakiplerine saldırdı. Güney Afrika doğumlu iş adamı, isyanlar sırasında İngiltere hakkında sahte haberler paylaştı ve hatta Britanya’yı işgal etmekle ilgili şakalar yaptı.

Musk, geçen perşembe günü, Pakistanlı göçmenlerin oğlu olan Yusuf’u “aşırı aşırı ırkçı” olarak nitelendirerek ve “beyaz insanlardan nefret ettiğini” iddia ederek tartışmayı daha da tırmandırdı.

 Musk, Pazar günü Yusuf’un kendisine karşı hukuki işlem başlatmayı düşündüğü yönündeki haberlere yanıt olarak,  “O alçağın beni dava etmesine meydan okuyorum”  dedi.

Röportajda Yusuf, şiddetli isyanların yaşandığı bir haftanın, ailesinin İngiltere’de bir geleceği olup olmadığı konusunda belirsizlik yarattığını söyledi.

“Konuştuğum her Müslüman, kendilerine ev dedikleri ülkede güvende olup olamayacaklarını sorguluyor.”

“İskoçya’dan başka bir yuvam yok. Burada doğdum, burada büyüdüm, hayatım boyunca burada yaşadım, bir dönem İskoç hükümetinin ilk bakanıydım. Mümkün olduğunca İskoç’um ama her şeyden önce ailemin geleceğini düşünmeliyim.” diye devam etti Yusuf. 

“Ben bir baba ve kocayım ve kızlarımın İngiltere’de güvende olacağını dürüstçe söyleyebilir miyim? Görünüşleri yüzünden hedef alınacaklar mı? Camiye gitmeyi seçerlerse hedef alınacaklar mı?” 

“Onların güvenliğini garanti edemem. Dolayısıyla her Müslüman, ben de dahil, kendimize şu soruyu soruyoruz: Gelecekte Birleşik Krallık’ta güvende olabilir miyiz?”

Son Güncelleme: 2 ay önce