Burkina Faso cuntası Mücahidlerin saldırıları nedeniyle çöküşün eşiğinde

1 ay önce

Uzmanlar, Ağustos ayı sonunda Burkina Faso’da gerçekleştirilen ve çok sayıda askerin ve askerler tarafından istihdam edilen kişilerin öldürüldüğü saldırının, iktidardaki askeri cuntanın Mücahidlerin saldırıları kontrol altına alma konusundaki yetersizliğini ortaya koyduğunu söylüyor.

24 Ağustos günü ülkenin kuzey kesimindeki Barsalogho yerleşimine yönelik saldırıda, aralarında askerlerin ve askerlerin siper kazmasına yardım eden diğer kişilerin de olduğu 400’den fazla kişi öldürülmüştü.

Saldırıyı Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM) üstlenmişti.

Askeri darbe ve sonrası

Burkina Faso cuntasının lideri 36 yaşındaki Yüzbaşı İbrahim Traore, 2022 yılındaki darbeyle Batı Afrika ülkesinde iktidarı ele geçirdikten sonra “ülkede kontrolü hızla yeniden ele geçirme” sözü verse de saldırılar günden güne daha da yoğunlaştı.

2015 yılından bu yana devam eden çatışmalar nedeniyle binlerce kişi öldü ve yaklaşık iki milyon kişi yerinden oldu. Ölenler arasında askerler, cihat yanlısı gruplara mensup kişiler ve siviller de bulunuyor.

Güvenlik uzmanları, iki yıl geçmesine rağmen cunta lideri Traore’nin verdiği sözleri büyük ölçüde yerine getiremediği görüşünde.

Özellikle son aylarda düzenlenen saldırılarda öldürülen askerlerin sayısı yüzlerle ifade ediliyor.

Yetkililer, Mücahidler’in devam eden saldırıları konusunda aylardır sessizliğini koruyor. Traore, Barsalogho saldırısı hakkında yorum yapmadı. Hükümeti resmi bir bilanço açıklamadı, sadece bölgeye bir idari ve askeri heyet gönderdi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir güvenlik uzmanı, cunta yönetiminin çatışmaları kontrol altına alamamasını ve buna karşın “başarılı olduklarına dair” açıklamalar yapmasını eleştirdi. “Termometreyi kırarak ateşi düşüremezsiniz” ifadelerini kullanan uzman, hükümetin “her akşam televizyonlarda ordunun silahlı gruplara karşı ‘başarısını’ göstermek askeri ve sivil kayıpları gizlemeyi tercih ettiğini” dile getirdi.

Uzman sözlerine şöyle devam etti:

“Halk, savaş çabaları konusunda vergiler yoluyla baskı altına alındı. Sayısız silah ve savaş uçakları alımı göz önüne alındığında halk somut sonuçlar elde etmeyi umuyor. Ama eğer bunların sonunda yüzlerce kişi öldürülüyorsa, başarısızlığı kabul etmek zorundasınız.”

Darbenin ardından Fransa ile ilişkilerini koparan ve Rusya’ya yakınlaşan Burkina Faso cuntası, Rusya’nın askeri desteğine rağmen Mücahidlerin saldırılarına karşı koyamadı.

Burkina Faso’nun Fransa tarafından desteklendiği dönemde, 2017-2022 yılları arasında da yoğun saldırılar gerçekleştiren Mücahidler, bölgedeki Fransa-Rusya anlaşmazlığından faydalanarak güçlerini ülke geneline yaydı.

Uzmanlar, bölgede Fransa’nın yeniden güçlenmesi ve cuntanın Rusya ile bağlarını kesmesi halinde dahi, Mücahidlerin saldırılarını engelleme konusunda başarılı olunamamasının muhtemel olduğu görüşünde.

Bölgede 2015 yılının Ağustos ayında başlayan Mücahidlerin saldırıları 9 yıl geride kalmış durumda. 9 yıllık sürecin sonunda Burkina Faso’da devletin ve ordunun çöküşün eşiğine geldiği, Mücahidler’in ülkenin büyük bir kısmını kontrol altına aldığı ve özellikle ülkenin kuzeyindeki yerel halkla bağlantısını güçlendirmesi dikkat çekiyor.

Son Güncelleme: 1 ay önce