Afganistan’da ‘İyiliği Emretme ve Kötülükten Sakındırma Kanunu’ yürürlüğe girdi

3 hafta önce

Afganistan İslam Emirliği yönetimi “Emri bi’l Maruf ve Nehyi ani’l Münker Kanunu”nu (İyiliği Emretme ve Kötülükten Sakındırma Kanunu) yürürlüğe koyduklarını açıkladı.

Daha önce yetkililerce kısmen tatbik edilen ancak henüz kanunlaştırılmayan birçok madde bu düzenlemeyle birlikte resmiyet kazanmış oldu.

İslam Emirliği yönetimine bağlı hukukçuların yaklaşık 2 ay önce kaleme aldığı düzenlemenin tamamlanarak bir kanun şeklinde yürürlüğe girdiği belirtildi.

Böylece daha önce sadece uyarılarla yetinilen çeşitli yasaklara artık kanuni müeyyideler bağlanmış olacak.

Kanun neleri öngörüyor?

İslam Emirliği yönetiminin lideri Şeyhu’l Hadis Hibetullah Ahundzade tarafından imzalanarak yürürlüğe giren kanun birçok sosyal düzenleme getiriyor.

Kanuna göre, yasaklara uymayanlara karşı nasihat ve uyarı ile yetinilmesi veya 1 saat ile 72 saat gibi kısa süreler için hapsedilmeleri mümkün. Aynı zamanda kanunla yasaklanan aletlere de el konulabilecek.

Hanefi fıkhı temelinde hazırlanan kanundaki çeşitli düzenlemeler şu şekilde:

– Faiz almak ve vermek, istifçilik, küfür etmek, yalan söylemek, haram olan malzemelerin satışını yapmak yasaklandı. Özellikle yönetim yetkililerinin bu davranışlarda bulunması halinde cezalar öngörülüyor.

– Devlet dairelerinde çalışanların namazları vaktinde ve cemaatle kılması zorunlu hale getirildi.

– Hayvan dövüştürmek, kağıt oyunları oynatmak gibi uygulamalara yasak getirildi.

– Kamusal alanda kadın ve erkeklerin bir araya gelmesi ve “haremlik-selamlık” uygulamasının ihlal edilmesi yasaklandı.

– Canlı suretlerin çizimi ve bastırılması yasaklandı. Ülkede özellikle son dönemde İslam Emirliği yönetimi liderlerinin fotoğraflarının halk tarafından araçlara ve dükkanlara asıldığı görülüyordu. Bu uygulama da yasaklanmıştı.

– Kamuya açık alanlarda müzik çalınması yasaklandı. Bunu yapanların müzik aletlerine ve müzikleri çaldıkları hoparlörlere el konulacak.

– Erkek vatandaşlara da İslam’a uygun kıyafetler giymek zorunlu hale getirildi. Özellikle “avret mahalli” olarak kabul edilen bölgeleri kapatan kıyafetler giyilmesi şart koşuldu.

– Erkek vatandaşların kravat takmasına, saçlarını İslam’ın yasakladığı şekillerde kesmesine (bir kısmı kazıtıp bir kısmı uzatmak gibi) ve sakallarını tamamen kazıtmasına yasak getirildi.

– Kadınların başörtüsü de dahil olmak üzere tüm bedenlerini örtecek kıyafetler giymesi ve yüzlerini de örtmeleri zorunlu hale getirildi.

– İslam, Müslümanlar ve şeriat aleyhinde medya üzerinden yayın yapmak suç haline getirildi.

Son Güncelleme: 3 hafta önce