Bankadan Kredi Alana Konut Satılır mı?

SORU

Selamun aleykum hocam, Biz iki ortak yap sat işine başladık binalar şimdi bitmiş durumda ve evleri satılığa çıkardık, evi satın almak için müşteri olarak gelenlerin çoğunluğu şunu söylemekte; Elimizde belli bir miktar para var onun üzerini banka kredisi çekip ödeyeceğiz diyorlar. Ben ve ortağım bu konu üzerinde bir araştırmaya gittik, Kur’an ve Sünnet üzerinde bunun hükmü ne diye araştırıyoruz. Bu araştırma çerçevesinde caizdir diyenler oldu ve caiz değildir diyenler oldu. Caiz diyenler: bizim bu noktada teşvik, teklif, zorlama veya bankaya herhangi bir onay imzası vermediğimiz için sizden taraf sorun yok diyenler var. Caiz değildir diyenler: mal bizim olduğu için ve müşteri bizim tapuyla işlem yaptığı için siz bu noktada aracı pozisyonundasınız diyenler var. İhtilaflı bir konu olarak önümüze çıktı kesin ve net bir şey veren olmadı. Bu sebeple bize yardımcı olmanız için sizede yazmaya karar verdik. Sizin de bu noktada görüşünüz nedir öğrenmek istiyoruz. Lütfen bize yardımcı olun Allah sizden razı olsun şimdiden. Kredi aşaması şu şekilde: Müşteri bizden alacağı dairenin tapu fotokopisini alıyor ve bununla bankaya müracaat ediyor bankada daireye exper gönderiyor ve bu neticede daireye verecekleri kredi miktarını belirliyorlar ondan sonra tapu işlemleri başlıyor bu noktaya kadar bütün işlemler bizim dışımızda gerçekleşiyor biz bankaya gidip herhangi bir imza atmıyoruz herhangi teşvik etme önden sunma vb. tekliflerde bulunmuyoruz aksine İslam’ın helal ile oluşturduğu çerçevede teklifte bulunuyoruz yani çek, senet, faiz, mahkeme gibi İslam dışı şeylerden uzak olacağız teminatı da veriyoruz velev ki, biz evi kredi ile verirsek bile biz sadece tapuda satışı müşteriye veriyoruz banka ile herhangi bir muhataplık oluşturmuyoruz. evi sattığımız kişinin hesabına para yatıyor oda bize elden getirip veriyor.

CEVAP

Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Rızkınızın helal yollardan gelmesine ve harama bulaşmamaya özen göstermeniz, çok güzel bir davranıştır. Rabbim ecrinizi versin.

Acizane benim kanaatim ve araştırmam neticesinde şu neticeye vardım. Gelirine haram katan, faizle iştigal eden birisiyle alış veriş gibi ticari şeylere girmede bir sakınca yoktur. Alimlerimiz şu noktayı tembihlemişler: Eğer adam bir malı çalarsa ve sana satmak isterse ondan alman caiz olmaz veya gelirinin çoğunluğu veya hepsi haram olursa ve seni yemeğine çağırırsa yemeğini yemezsin hediyesini kabul etmezsin. Ama adamın geliri haramdan geliyor seninle ticari muameleye girerse onunla ticaret yapmanda bir sakınca yoktur.

Bu konunun delili: Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) Yahudilerle alış veriş yapmış hatta vefat ederken bir Yahudi’den almış olduğu otuz ölçek arpa karşılığında zırhını rehin vermişti. Normalde Yahudiler faizle alış veriş yaparlar. Hatta dünyada faiz babalarının Yahudiler olduğu bilinen bir şeydir. Allah-u Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de onları şöyle bahseder:

فَبِظُلْمٍ مِّنَ الَّذِينَ هَادُواْ حَرَّمْنَا عَلَيْهِمْ طَيِّبَاتٍ أُحِلَّتْ لَهُمْ وَبِصَدِّهِمْ عَن سَبِيلِ اللَّهِ كَثِيرًا وَأَخْذِهِمُ الرِّبَا وَقَدْ نُهُواْ عَنْهُ وَأَكْلِهِمْ أَمْوَالَ النَّاسِ بِالْبَاطِلِ وَأَعْتَدْنَا لِلْكَافِرِينَ مِنْهُمْ عَذَابًا أَلِيمًا

Yahudilerin yaptıkları zulümden, bir de çok kimseyi Allah yolundan çevirmelerinden, menetmelerinden dolayı kendilerine (daha önce) helâl kılınmış bulunan temiz ve iyi şeyleri onlara haram kıldık.

Menedildikleri halde faizi almalarından ve haksız (yollar) ile insanların mallarını yemelerinden dolayı içlerinden inkâra sapanlara acı bir azap hazırladık. (Nisa, 160-161)

Faiz muamelesine yardımcı olmak, şahit olmak, yol göstermek, kefil olmak vs. şeyler haramdır. Ama geliri faizden olan bir kimseyle alış veriş yapmada bir sakınca yoktur. En doğrusunu bilen Allah-u Teâlâ’dır.

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd etmektir.

Musa Ebu Cafer

Son Güncelleme: 1 yıl önce