Başkası Adına Fıtır Sadakası Vermek

SORU

Selamu aleykum hocam, benim adıma annem birisine 10 TL fitre vermiş, acaba benim tekrar vermem gerekiyor mu?

CEVAP

Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Değerli kardeşim racih olan fıtır sadakasını parayla değil Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’den ve sahabeden (radıyallahu anhuma)’dan sabit olduğu gibi hurma, kuru üzüm, buğday, arpa, pirinç, hububat ve bunlara benzer zamanımızda insanların tükettiği şeker, un, bakliyat, makarna ve süt ürünleri gibi gıda maddelerinden çıkarmaktır. İmam Buhari ve İmam Muslim rahimehumallah’ın tahriç ettikleri hadiste ibni Ömer (radıyallahu anhuma)  şöyle diyor: “Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) fıtır sadakasını bir sa’ hurma veya bir sa’ arpa olmak üzere Müslümanlardan köle ve hüre, erkeğe, kadına, küçüğe, büyüğe farz kılmıştır.” Ve İmam Buhari (rahimehullah)’ın tahriç ettiği hadiste Ebu Said el-Hudri (radıyallahu anhu) şöyle diyor: “Biz Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in zamanında bayram günü taamdan bir sa’ fıtır sadakası veriyorduk. Bizim taamımız arpa, kuru üzüm, süzme peynir ve hurmaydı.” Bir sa’ dört mud’dur. Bir mud orta boyda iki elin avucunu dolduran miktardır. Her bir gıda maddesinin hacmi değişik olduğu için kilo hesabıyla ölçüldüğü zaman muhtelif miktarlar çıktığı için muasır bazı âlimler bir sa’yı 3 kiloyla takdir etmişlerdir. Buna göre vacip olan fıtır sadakası kişi başı insanların kullandığı gıda maddelerinden 3 kilodur. Eskilerden Ebu Hanife (rahimehullah) ve İmam Sevri (rahimehullah) bu gıda maddelerin kıymetini para olarak çıkarmaya da cevaz vermişlerdir. Bazı âlimlerde bu fetvaya tabi olarak zarurette, ihtiyaç ve maslahata göre kıymetini para olarak vermeye cevaz vermişlerdir. Ama racih olan dediğim gibi fıtır sadakasının gıda maddelerinden verilmesidir.

Bir başka husus annenin senin yerine fıtır sadakasını vermiş olmasıdır. Asıl olan her Müslümanın kendisi için ve bakmakla mükellef olduğu kişiler için fıtır sadakasını çıkarmasıdır. Sana bakan annen ise veya böyle olmayıp ama senin vekaletinle senin adına vermiş ise bir beis yoktur inşallah. Ama sana bakan kişi annen değil ise veya sen ona vekalet vermediysen fıtır sadakasını vermiş olmazsın. Yukarıda kısa bir şekilde izah ettiğim surette vermen lazım gelir. -Allah-u Âlem-

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd etmektir.

Tarık Ebu Abdullah

Son Güncelleme: 1 yıl önce