Diş Teli Taktırmak Caiz mi?

SORU

Diş teli taktırmak caiz midir?

CEVAP

Allah’a hamd olsun.

Diş teli taktırman tıbben gerekli ise bunda bir beis yoktur. İmam en-Nesei (rahimehullah)’ın Arface bin Esad (radıyallahu anhu)’dan ihraç ettiği hadiste şöyle gelmiştir:

أُصِيبَ أَنْفُهُ يَوْمَ الْكِلاَبِ فِي الْجَاهِلِيَّةِ ، فَاتَّخَذَ أَنْفًا مِنْ وَرِقٍ فَأَنْتَنَ عَلَيْهِ ، فَأَمَرَهُ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنْ يَتَّخِذَ أَنْفًا مِنْ ذَهَبٍ

“Cahiliye zamanında Kilab gününde Arface bin Esad burnundan isabet almıştı. O da yerine gümüşten yapma bir burun yerleştirdi. Bunun sebebiyle burun eti çürümeye başlayınca Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) yerine altından bir burun takmasını emretti.”

Bu hadis umumen mevcut olan bütün bedensel kusurların şer’an caiz ve münasip vesilelerle giderilmesinin caiz olduğuna delildir. Bu Allah (azze ve celle)’nin yaratılışını değiştirmek değildir. 

Ama dişlerinde bir kusur yoksa ve sırf daha güzel görünsünler diye diş teli taktırman Allah (azze ve celle)’nin yaratılışını değiştirmek nehyine dâhil olur ve caiz değildir. İmam en-Nesei (rahimehullah)’ın ihraç ettiği hadiste ibni Mesud (radıyallahu anhu) şöyle demişitir:

سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَلْعَنُ الْمُتَنَمِّصَاتِ ، وَالْمُتَفَلِّجَاتِ ، وَالْمُتَوَشِّمَاتِ اللاَّئِي يُغَيِّرْنَ خَلْقَ اللهِ

“Ben Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in kaşlarını alan, dişlerini incelten ve dövme yaptıran, Allah’ın yaratılışını değiştiren kadınlara lanet ettiğini duydum.”

Tarık Ebu Abdullah

Son Güncelleme: 1 yıl önce