SORU
Selamun aleykum hocam, sizleri Allah için çok seviyorum. Benim sorum öncelikle Tarık hocaya. Hocam benim babamla yaşadığım bir imtihan var. Allah ondan razı olsun benden hiç bir şekilde maddi manevi desteğini esirgemiyor, şu an ayrı bir eve çıkamadığım için onunla aynı ev içinde ikamet ediyoruz. Hocam, üç yıllık davet sürecimde bana namaz kılan akrabalarım tepki gösterip, “Vahhabi ve Ajan” der iken, babam bana destek oldu. Namaz kılanlar, demokrat liderleri savunurken. O, onların toplumu ifsat eden putperestler olduğunu, tek ilacın Allah’ın şeriatının olduğunu ikrar etti. Cihad ameli bana nasip oldu ve namaz kılanlar benden uzaklaştı. O, Allah mübarek etsin deyip tebrik etti. Hocam sorun şu; o amel etmiyor ve içki gibi çok kötü bir alışkanlığı var. Ancak sürekli içki içmez dışarda çalışıyor ve dışarda olduğu sürece içki içiyor, evde içki içmemesinin sebebi ise evimiz Dedem’den bize miras. Ve Dedem: “Bu evde sadece Kur’an okundu, bu eve içki içip gelirsen hakkımı helal etmem” diye, bir vasiyette bulundu. Hocam 2 sorum var;
1) Ben babamın hükmünü sormuyorum, davette ne gibi eksiklik yapmış olabilirim? Kabul etmesine rağmen amel etmiyor.
2) Eşimi ve çocuklarımı böyle bir insana ve anneme emanet edip cihada çıkabilir miyim? Çünkü aileme, onlardan başka bakacak ve sahip çıkacak başka kimse yok.
CEVAP
Ve aleykumusselam ve rahmetullah. Hamd Allah’a mahsustur.
Muhterem kardeşim Allah’ta seni sevsin. Babanın davetine icabet etmemesinin muhakkak birden fazla sebebi olabilir. Daha evvel bu mevzuda bir soruyu cevaplandırmıştım. Oraya da müracaat edebilirsin. Ama her şeyden evvel şunu bilmek ve itiraf etmek lazım gelir ki, iman sadece Allah (celle ve âlâ)’nın mülküdür. Kalpleri sadece O’nun emri hidayet eder. Anlattığın vaziyete rağmen iman etmemesi elbette insana garip geliyor. Ama Ebu Talib’te iman etmedi. Demek ki babanın derinliklerinde Allah (azze ve celle)’nin razı olmadığı bir haslet var. Hakkı ikrar edip ona muhalefet etmek gibi. Allah (azze ve celle) kulundan istediği dürüstlüktür. Ama hakkı ikrar edecek kadar dürüst olup bundan sonra, ikrar ettiğine muhalif yaşamak insanın özünde bir dürüstsüzlüğe alamettir.
Bu bir, ve ikinci olarak içkiyi muhakkak bırakması lazımdır. Babanı iman etmekten ve Rabbine teslim olmaktan engelleyen büyük ölçüde muhakkak içtiği içkidir. Onu bırakmadığı sürece ıslah olması belki mümkün değildir. İmam el-Hâkim (rahimehullah)’ın tahriç ettiği sahih hadiste Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:
اجْتَنِبُوا الْخَمْرَ فَإِنَّهَا مِفْتَاحُ كُلِّ شَرٍّ
“İçkiden uzak durun. O muhakkak ki bütün şerlerin anahtarıdır.”
Dikkat et kardeşim! Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) bütün şerlerin buyuruyor, bütün şerlerin yolunu açan içkidir. Kişi şerlere açılan kapıyı kapatmadığı sürece bütün şerler ona açık olacaktır. Ve mü’minlerin emiri Osman (radıyallahu anhu) “İçkiden uzak durun. O muhakkak ki bütün pisliklerin anasıdır” demiştir. Ve şöyle demiştir: “İçkiden uzak durun. Allah’a yemin olsun ki biri diğerini gidermediği sürece içki ve iman asla bir arada bulunmazlar.”
Ve İmam İbni Mace (rahimehullah) Ebu Hureyre (radıyallahu anhu)’dan Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in şöyle buyurduğunu tahriç etti:
مُدْمِنُ الْخَمْرِ كَعَابِدِ وَثَنٍ
“İçki bağımlısı puta ibadet eden gibidir.”
Yani içkiden vazgeçmeyen, fayda zannettiği ama hakikatte sırf şer olan ve kendisine zarardan başkasını kazandırmayan ve en önemlisi Allah’tan uzaklaştıran putçuya benzer.
Dolayısıyla babanı özellikle her kötülüğün anası olan içkiden kurtarmak için uğraşmalısın, bununla beraber babanı hakka, doğru yola çağırmakta ısrar etmelisin. Pes etme! Kalpler Allah’ın mülküdür. İstediğine istediği zaman verir. Sen de bu arada imtihanda olduğunu unutma. Baba hakkı büyüktür. Baba olarak hak ettiği saygı ve sevgide kusur etme. Ona güzel davran ama dininden asla taviz verme. Yanlışlarını uygun bir üslup ile söylemeyi de ihmal etme. Ve dua, çok dua etmelisin. Kendin için ve baban için.
Eşini babana emanet etmene gelince, yazdığın gibiyse aslında bir mani olacağını düşünmüyorum. Ama içki içmesi gerçekten önemsemen gereken bir meseledir. Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in buyurduğu gibi içki bütün masiyetlerin ve şerlerin kapısını açan anahtardır. Bu baban için ne kadar söz konusudur bunu sen takdir etmen lazımdır. İçkinin babanın üzerindeki etkisi ne kadar güçlüdür, onu ne kadar yönlendiriyor, ne kadar güvenilirdir? Bu soruların cevabını ben sana veremem. Bunu sen takdir etmen lazımdır. Ama dışarıda içip eve geldiğinde aslen yapmayacağı şeyleri evde yapıyorsa o zaman eşini ona bırakma derim. Allahu A’lem.
Tarık Ebu Abdullah
Son Güncelleme: 1 yıl önce