İsrail ordusu 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ni havadan, karadan ve denizden bombalıyor.
Uzun yıllardır abluka altına olan bölgeye elektrik, su, gıda, ilaç ve diğer temel insani malzemelerin girişine de 7 Ekim’den bu yana izin verilmiyor. Bölgeye girebilen kısıtlı miktardaki insani yardım da ihtiyaçları karşılamıyor. Gazze’de açlık ve salgın hastalıklar sebebiyle ölümlerin 50’yi geçtiği belirtiliyor. Bu rakam hastanelere ulaşan ölümleri yansıtırken, evlerinde ve mahsur kaldıkları bölgelerden açlıktan ölenlere dair rakamlar bilinmiyor.
300 gündür devam eden abluka ve saldırılar sebebiyle Gazze’de sağlık sistemi, altyapı ve sivil hizmetler tamamen çökmüş durumda. Bölgede yaşayan yaklaşık 2.3 milyon insan yiyecek ekmeğe ve içecek suya erişemiyor. Fırınlar ve su arıtma tesislerinin saldırılar sebebiyle devre dışı kaldığı Gazze’de mevcut yeraltı suları da İsrail saldırıları sebebiyle büyük ölçüde kullanılamaz hale gelmiş durumda.
Son saldırılarda Refah Sınır Kapısı’nın ve Mısır sınırının da işgal edilmesi, Gazze’ye yardım girişini neredeyse sıfır seviyesine indirdi.
Kanser hastaları gibi ağır hastalar ve İsrail saldırılarında yaralanan kişiler, hastanelerin devre dışı kalması ve tıbbi imkanların tükenmesi sebebiyle tedavi edilemiyor. Hastaneler de İsrail tarafından bombalanıyor. İsrail’in tüm sınırları ele geçirmiş olması bu kişilerin bölgeden tahliyesini de imkansızlaştırıyor.
İsrail saldırılarında şimdiye dek yaklaşık 40 bin sivil hayatını kaybederken yaklaşık 92 bini de yaralandı. 10 binden fazla insanın enkaz altında veya kayıp olduğu değerlendiriliyor. Bu kişilerin önemli bir kısmının İsrail tarafından alıkonulduğu veya cesetlerinin İsrail kontrolü altındaki bölgelerde mahsur kaldığı düşünülüyor. Bu sebeple bölgedeki gerçek ölü sayısının 50 bini geçtiği belirtiliyor.
Gazze’de alıkonularak İsrail’deki gözaltı merkezlerine götürülen binlerce sivilin ise akıbetleri bilinmiyor. Bu siviller kol ve bacaklarının zorla kesildiği, işkence ve kötü muamele gördükleri, aşırı kalabalık merkezlerde tutuluyor.
300 gündür devam eden İsrail saldırılarını durdurmak için dünyadan ciddi bir adım gelmiş değil. Bölgede ateşkesin sağlanmasına ve Gazze’ye insani yardım girişi yapılmasına dair girişimler sürse de henüz bir anlaşmaya varılamadı. İsrail’in Hamas lideri İsmail Heniye’ye yönelik suikastının bölgede ateşkes görüşmelerini bir süre askıya alacağı düşünülüyor.
Kaynak: Beyaz Minare
Son Güncelleme: 3 ay önce