Kadınlar Bisiklet Sürebilir mi?

SORU

Selamun aleykum, hocam benim süt kardeşim var mükellef kişidir ve medrese okumuş biridir,. Hocam dışarıda çok sevdiğinden dolayı bisiklete binmek istiyor ve bulunduğu ortamda erkek geçebilir, normal orta derece işlek bi sokak. Ben binmemesi gerektiğini söyledim ancak bana vücudumdan herhangi bi yerim gözükmüyor ki dedi Allah’ın helal kıldığı şekilde giyinip sürüyorum dedi, bu hususta binmesi uygunsa neden uygun değilse ben bunu nasıl anlatabilirim?

CEVAP

Ve aleykumusselam ve rahmetullah.

بسم الله الرحمن الرحيم، الحمد لله رب العالمين، والصلاة والسلام على رسولنا محمد وعلى آله وصحبه أجمعين

Asıl itibariyle kadının bisiklet sürmesi caizdir. Lakin erkeklerin de bulundukları/geçtikleri yerlerde, kendisini görebilecekleri mekanlarda sürmesi ise şer’an sakıncalıdır. Zira sürerken ve keza rüzgar estiğinde dış elbisesi üzerinde daralınca uzuvları belli olur. Halbuki kadının elbisesinde aranan bir şart da, uzuvlarını belli etmeyecek şekilde bol ve geniş olmasıdır.

Aynı şekilde vücudundan bir yeri açılabilir. Bisikletten düşme durumunda da bu olabilir.

Bisiklete binerken ve bisikletten inerken de benzeri durumların meydana gelmesi söz konusudur.

Dinimiz kadına tam bir tesettürü ve hayalı olmayı emretmiştir. Bu gözetildiği için mesela erkeklere tavaf ederken ve sa’y yaparken “remel (hızlı ve çalımlı bir şekilde yürümek)” sünnet iken kadınlar için ise bu meşru olmayıp sükûnet üzere yürümelidirler.

Bu zikrettiğimiz sorunların bulunmadığını varsaysak bile eğer ki kadının bisiklet süreceği bölgedeki insanlar bunu kötü/çirkin görüyorlarsa, onların yanında bu makbul bir şey değilse ve böylece insanların dikkatini çekecekse kadının bu örfü gözetip bisiklete binmekten geri durması gerekir.

Dolayısıyla Müslüman bir kadının özellikle de genç bir kızın, bedeni tamamen şer’î bir şekilde kapalı olarak sürecek olsa bile yukarıdaki nedenlerden ötürü bisiklet sürmesi caiz görülemez. Özellikle de içinde yaşadığımız şu fitne fesad döneminde!

Ancak bir ihtiyaç durumunda ise, tesettürüne mümkün olduğunca dikkat etmesi kaydıyla ihtiyaç kadarınca binmesi caizdir. Keza erkeklerden uzak, sadece kadınların bulunduğu yerlerde sürmesinde de bir beis yoktur. Çünkü dediğimiz gibi bunda aslolan caiz olmasıdır. Allahu A’lem.

Ve’l-hamdu lillâhi Rabbi’l-âlemîn.

Ömer Faruk

Son Güncelleme: 1 yıl önce