Namazını Ara Sıra Kılanın Hükmü

SORU

Selamun aleykum hocam, Namazı ara sıra kılıp yani bazen kılıp bazen terk edenin hükmü nedir? Namazı hiç kılmayan ile ara sıra kılan kişinin arasında fark var mıdır? Yoksa ikisi de aynı küfrü işlemiş mi oluyor Allah razı olsun.

CEVAP

Aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhû. Hamd âlemlerin rabbi olan Allah’a, salât ve selam efendimiz Rasûlullah’a, ehli beytine, ashabına ve yolunu takip eden mü’minlere olsun.

Namaz, şehadet kelimesinden sonra dinimizin en önemli rükünlerindendir. O İslam’ın direğidir. Allah-u Teâlâ namazlara dikkat edilmesini emretmiştir.

حَافِظُواْ عَلَى الصَّلَوَاتِ والصَّلاَةِ الْوُسْطَى وَقُومُواْ لِلّهِ قَانِتِينَ

“Namazlara ve orta namaza devam edin. Allah’a saygı ve bağlılık içinde namaz kılın.” (Bakara, 238)

Namazlarını ihmal edenleri tehdit etmiştir.

فَوَيْلٌ لِّلْمُصَلِّينَ . الَّذِينَ هُمْ عَن صَلاتِهِمْ سَاهُونَ

“Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, Onlar namazlarını ciddiye almazlar.” (Maun, 4-5)

Namaz kılmayan kişinin dininde ve akidesinde bozukluk olduğu malumdur. Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmaktadır:

بين الرجل وبين الكفر و الشرك ترك الصلاة

“Kişi ile küfür ve şirk arasında namazın terki vardır.” (Müslim)

Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bu hadisinde namaz kılmayan kişinin küfre ve şirke düşeceğini beyan etmektedir.

Namazı tamamen sadece tembellikten dolayı kılmayan kişinin hükmü hakkında âlimlerimiz ihtilaf etmişlerdir.

İmam Ebu Hanife, Malik, Şafii ve İmam Ahmed’in (radiyallahu aleyhim) bir görüşüne göre kâfir olmaz. Namazını kılmayan kimse tevbeye çağırılır ve kılmazsa Ebu Hanife’ye göre hapse atılır ve tazir cezası verilir. Öbür imamlara göre had cezası olarak öldürülür.

İmam Ahmed’in meşhur görüşüne göre kılmayan kişi kâfir olur ve mürted olarak öldürülür. Kâfir olacağı görüşü sahabe hakkında da nakledilir. Zahiren kuvvetli görüşte budur.

Namazı tamamıyla terk eden ve ara sıra kılan arasında fark vardır. Tamamıyla terk eden ikinci ve en kuvvetli görüşe göre kâfir olur.

Namazı bazen kılan ve bazen terk eden kişi hakkında ciddi ihtilaf vardır. Bazı âlimlere göre bir vakit namazı bile bile özürsüz kılmayan kişi kâfir olur, bazı ilim ehli kimseler iki vakit, bazıları üç vakit ve bazılarına göre beş vakit namazı terk eden kâfir olur demişlerdir. Bununla beraber kıldığı namazlar kılmadığı namazlardan daha az ise kâfir olur, ama kıldığı namazlar kılmadığından fazla ise kâfir olmaz diyen ilim ehli mevcuttur. İbni Useymin bazen kılıp bazen terkeden kişiler kâfir olmazlar ancak tamamıyla kılmazlarsa kâfir olurlar demiştir.

İslam şeyhi İbni Kayyım (rahimehullah) bir vakit namazı özürsüz kılmayan kişinin zina eden, hırsızlık yapan, içki içen ve haksız yere adam öldürenden daha kötü olacağına dair Müslümanların görüş birliği olduğunu söylemektedir.

Namazın bazen terkedilmesi meselesi bu kadar tehlikeli ve günahı büyük bir cürümdür. Adamın kâfir olup olmayacağı tartışılmaktadır. Namazlarını arada bir terk eden kimseler Allah’tan korksunlar ve cehenneme karşı bu kadar cesur olmasınlar. Rabbim bizleri namazlarını hakkıyla ve eksiksiz kılanlardan eylesin. Allah-u Teâlâ en iyisini bilendir.

Allah’a hamd ve Rasûlü Muhammed’e salât ve selam olsun. Davamızın sonu âlemlerin Rabbi olan Allah’a hamd etmektir.

Musa Ebu Cafer

Son Güncelleme: 1 yıl önce